Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Önéletrajz

2009.05.19

Miért fontos az önéletrajz?

 

Mikor állást keresünk, megjelenünk a munkaerőpiacon, akkor gyakorlatilag el akarjuk adni magunkat mint munkaerőt. Az önéletrajz egy marketinganyag, amely ebben hatékonyan segítségünkre lehet vagy akár éppen ronthatja esélyeinket, ha nem megfelelően készítjük el.

 

Milyen legyen az önéletrajz felépítése?

 

Felépítését tekintve alapvetően kétféle formát különböztethetünk meg, a kronologikus illetve a funkcionális önéletrajzot.

Kronologikus önéletrajz: Az eddig betöltött munkaköröket illetve elvégzett iskolákat fordított időrendben bemutató forma. A munkaadók ezt kedvelik leginkább mert könnyen áttakinthető. Akinek a karriertörténete, eddig betöltött munkakörei megfelelnek a megpályázott állásnak, feltétlenül ez a követendő forma. Azoknak viszont akik pályát változtatnak vagy frissen végzettek meglehetősen nehéz kronologikus önéletrajzot írni.

Funkcionális önéletrajz: A funkcionális önéletrajz nem a betöltött munkakörök hanem inkább egyes képességeink, elért eredményeink köré szerveződik. Az alábbi esetekben érdemes fontolóra venni a funkcionális forma használatát:

- Ha most végeztük tanulmányainkat vagy egyéb okból most kezdünk el rövidebb-hosszabb kihagyás után dolgozni.
- Ha karriertörténetünk nem egységes, sokféle munkakörben dolgoztunk.
- Ha eddigi munkaköreink megnevezése nem sokat árul el képességeinkről vagy elért eredményeinkről (ilyenek pl. segédmunkatárs vagy adminisztrátor)
.

 

Itt letölthet önéletrajz mintákat:

Kronologikus önéletrajz

Funkcionális önéletrajz

Europass önéletrajz

 

Forrás: www.oneletrajzmintak.hu/